Gergő

Ekkor:

Felért egy kisebb önvizsgálattal, mikor gondolkoztam, hogy mit is írhatnék ide:

  • Kerékpárral járunk, amikor csak lehet. 3-4 éve már, hogy elkezdtem bringázni. Azóta a család minden tagjának van saját biciklije és ha tetethetjük és az idő is engedi két keréken járunk. Az autó mára már a 2-3. közlekedési eszközünk lett.
  • Szelektíven gyűjtjük a szemetet. Nem tűnik nagy dolognak, de a mindennapokban sok feladattal jár. Eleinte megerőltető volt, aztán reflexszerűvé vált. Nem csak a csomagolásokat gyűjtjük külön, hanem az elemeket, villanykörtéket, elektronikai hulladékot és a használt olajat is. Elsőre ez csak egy belülről jövő igény volt, de szerencsére a párom és később a közös gyerekeink is hasonlóan éreztek.
  • Inkább javíttatok, nem újat veszek. Igyekszem mindent a lehető legtovább használni. Egy megunt telefon, vagy ruha eleinte csak a szekrény alsó polcára kerül, de pár év múlva már a szemétbe.
  • Vannak dolgok amikből kifejezetten jó használtat venni. Egy könyvet, társasjátékot, többen is használhatnak. Így a pénztárcádat és a környeztet sem terheled és nem keltesz felesleges keresletet sem az “új dolgok piacán”. Ez amúgy a kinőtt ruhákra és a számunka már használhatatlan tárgyakra is vonatkozik. Ezeket eladjuk, vagy elajándékozzuk.
  • Talán a felesleges szatyrok igénylik a legtöbb figyelmet. Egy vásárlás előtt szembesülni vele, hogy már megint nem hoztam el a vászontáskát elég béna dolog. Évek alatt sikerült rászokni, de még így is elfelejtem néha. A megoldás amúgy talán az volt, hogy mára már van vagy tíz sokszor használható bevásárlótáskánk. Így van nálam, a munkahelyemen, otthon és az autóban is.
  • A nagyobbik kislányunk Maja talán egy múzeumi játszóház után fogta fel a környezetre való odafigyelés fontosságát. Egy Mimó és Csipek bábelőadás volt ami után egyre többet kérdezett és megértette, hogy miről is szól ez. Persze kapott is egy mesekönyvet ami az erdő tisztán-tartásáról szól és gyorsan varrtunk egy pénztárcát is használt kerékpárbelsőből. Jóleső gondolat, hogy a gyerekeinknek már egészen kicsi korától fontos téma ez és nem csak később válik azzá.

Az oldal alapítójaként én vagyok a legkíváncsibb, mások hogyan óvják környezetüket. Küldjetek feljegyzést, hogy minél több ötlet között lehessen böngészni az oldalon.

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..