Eszti

Ekkor:

Nehéz lesz leírni, hogy mit tettem eddig (és mit tervezek tenni) de megpróbálom:

Mivel kocsink nincs, ezért általában tömegközlekedéssel járok, vagy biciklizem. Csaknem 28 év alatt eddig egy repülőn ha ültem. Külföldre inkább busszal és vonattal jártam.

Bevásárlásnál igyekszem figyelni, hogy mindig legyen nálam saját táska, vagy szatyor. Sajnos a teljes műanyag- és csomagolás mentesség nem a háztartásunk erőssége, ezen kell majd változtatni a jövőben.

Számomra a ruhaipari szennyezés a legdurvább dolog amit tehetünk a környezetünkkel. Ezért igyekszem mindent a jelenleg meglévő készletemből kihozni. Elhatároztam hogy egy évig nem veszek ruhaneműt, és inkább megtanulok varrni. Ehhez az inspirációt a már meglévő ruháim adják. Az elmúlt években egy kezemen meg tudom számolni hányszor voltam “új ruha” boltban. AMikor mentem akkor is turkálóban jártam nadrágot vettem. A használt ruhákat adományba, és gyűjtőkonténerbe helyeztem már az elmúlt években, néhány nagyon elhasznált textilt dobtam csak ki.

Érthetetlen, hogy más emberek ételt dobnak ki. Nálunk nagyon ritkán megy ennivaló a kukába. Talán az ünnepek környékén fordulhat elő, hogy megmarad valami. Néha a kenyérrel pórul járunk, az  sajnos megszikkad, megpenészedik, mivel nem fogyasztom naponta.
Az olajat külön gyűjtöm és átvevő helyre szoktam vinni, de csak azt ami már elfáradt. Ami nem ég meg azt még felhasználom.

A vizet csapból vesszük, ezért nálunk nincs hulladék PET palack.  Elzárt csapnál mosogatok, de az öblítést folyó víznél szeretem végezni. Amikor lehet környezetbarát a mosogatószert használunk, ez attól is függ ki vásárolt be éppen. Hasonló a helyzet a ruha mosásnál is. Ha lehet szappan maradékokból készül az öblítő. Elegendőnek tűnik ezt bele önteni a mosógépbe, hogy a ruhák frissek és illatosak legyenek.

Általában tiszta vízzel takarítok, csak a nagyon koszos dolgokat tisztítom hipóval, de ilyen ritkán fordul elő. A szappanmaradékból készülőöblítő-tisztítószerből löttyintek néha a felmosó vízbe. A konyhapultot viszont szigorúan mosogatószerrel törlöm.

Amilyen szemetet lehet szelektíven gyűjtötök. Az elemeket elemgyűjtőbe, a palackokat üveggyűjtőbe dobom. Falun lakom, ami picit nehezíti a helyzetet, mert nincs rendesen megoldva a szelektív hulladékgyűjtés. Párszor már elvittem a szelektív gyűjtőbe a szemetet, nem vártam meg, hogy érte jöjjenek. Ilyenkor gyalog kell cipekednem a vonatig majd onnan egy szomszédos város gyűjtőjéhez caplatni.

2018 Január óta felírom, hogy hány zsáknyi szemetet dobok ki. Egy hónapban megtelik egy zsák, ami nem olyan jó arány, de ezt tervezem csökkenteni, préseléssel okosabb szelektálással. Soknak találom sajnos. Igyekszem többet újrahasznosítani tehát szemetet feldolgozni, házilag praktikus dolgokat létrehozni.

Nagyon sok mindenen lehetne még változtatni. Kis apró lépésekkel lehetne a siker felé haladni továbbra is:  Szivaccsal mosogatok erről nem tudok leszokni, mert nem tudok hatékonyan mosogatni, ha nincs dörzsölő felület. Fogselymet is használok erre elég nagy szükség van. Sok tejet iszunk flakonos vagy dobozos formában. Ez egy rossz szokás amire lenne jobb megoldás de a hétköznapi rohanásban még nem találtunk rá, így próbálok annyi dobozt megmenteni amennyit tudok és szelektálni.
A kávécsomagolás nagyon nem környezetbarát, ebből majd varrok táskát, és az elhasznált kávézaccal is vannak ötleteim. Elég sok csokit fogyasztok, sajnos ennek a csomagolása sem környezetbarát.
Tiszta sót eszünk ami műanyagba van csomagolva. Jó lenne ha nem így lenne de szerintem ez az egyetlen megfelelő minőségű só.
Háztartási gépek végelgyengülésükben biztosan eszik az áramot, de most nincs lehetőség lecserélni őket. Még jobban és pontosabban szeretném a szemetet szelektálni. Jobban oda szeretnék figyelni, hogy mit viszünk haza. Ténylegesen környezetbarát dolgokat szeretnék használni. Azon is gondolkodtam, hogy lehet vissza kellene utasítani a felkínált dolgokat-ajándékokat, ezzel elgondolkodtatni az embereket, hogy ne adják nekünk, ami ártalmas a környezetre. A vizet jobban kellene óvni például. (pl fürdővízzel felmosás) Az áramfogyasztást is szeretném jobban csökkenteni. Minőségi ruhákat vásárolni, amik aztán lebomlanak.

Röviden hosszan ennyi jutott eszembe. Lehet hogy még írok újra! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..