Károly

Ekkor:

Legalább 25 éve, a háztartásban szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

A papírt egy, a munkahelyemen tevékenykedő kevésbé szerencsés embernek adom, akihez több kollégámat beszervezve olyan mennyiségű papírhulladékot viszünk, hogy a közeli papírhulladék gyűjtőnek már megéri havonta egy autót küldeni a teljesen tiszta papírhulladékért.

Az elemeket a munkahelyemen erre kialakított elemgyűjtőbe viszem be, így az otthoni és a céges elemek is akkreditált gyűjtőhöz kerülnek.

Ugyanezt teszem az izzókkal, fénycsövekkel, mert erre a megszervezett, működő folyamatok miatt, nyomon követhetően lehet alapozni, hogy nem kerülnek a szeméttelepre.

Amíg a cégnél saját IT eszközöket használtunk, addig azokat az avulás után egy magyar-svéd feldolgozó vonalra gyűjtő cégnek adtuk. Így miattunk nem hullott a foga a pakisztáni gyerekmunkásoknak, amíg kiforrasztották az értékes anyagokat, hanem egy nagyon professzionális svéd hulladék feldolgozó hasznosította őket.

Mióta LED fényforrásokat lehet kapni csak azt, veszek, mert kisebb teljesítmény felvétel mellett kapom meg ugyanazt a LUX értéket és várhatóan az élettartama is hosszabb lesz ezeknek a fényforrásoknak.

Munkahelyemen, és a lakóközösségben is kezdeményeztem ilyen lépéseket, így ott is komoly energia megtakarítást értünk el.

A műanyag palackokat a lakóközösség külön gyűjti, és mindenkit arra ösztönzök, hogy préselje is össze, mert kisebb szállítási költséggel jut a válogató-bálázó helyre.

Amit lehet, elektronikusan kezelek, villanyszámla bank stb.

A piacon is megkérdezik, hogy adjanak-e műanyag szatyrot, de nekem még nem ment tönkre a sok éve vásárolt bevásárló szatyrom, így nem kérem.

A pékáru textil szatyorba kerül, a nehezebbek (krumpli, zöldség, alma, stb.) a még mindig jól funkcionáló erősített bevásárló szatyorba.

 

Örülök a kezdeményezésnek!

A papírra visszatérve: Európa szerencsésebb felén közelítenek a 85 %-os visszagyűjtéshez. Ezért sokat tehetnénk még nagyon, mert sok, jó minőségű papír alapanyag landol a kukában, amit nagyon sajnálok. Ha itthon is 85 % körül járnánk, akkor nagyon sok energiát takarítanának meg a papírgyárak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..